Vinkkejä pakun vuokraajalle

Etkö ole ennen vuokrannut pakua? Tutustu hyödyllisiin vinkkeihin alapuolelta!

Näin vuokraat pakettiauton

Taloustaito on kerännyt hyviä vinkkejä pakettiautoa ensi kertaa vuokraaville:

1. Varmista ennen vuokraamista, että ajokorttisi ajo-oikeus riittää ajamaan sitä pakettiautoa, jonka aiot vuokrata. B-kortilla saat ajaa autoa, jonka rekisteritietoihin merkitty suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja joka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

2. Kilpailuta useampi vuokraamo. Hinnoissa voi olla isoja eroja. Varmista vuokrahintaan sisältyvä vakuutusturva, omavastuu ja kilometrimäärä.

3. Jos maksat omavastuun pienentämisen, sinun ei tarvitse pelätä joutuvasi maksumieheksi, jos joku esimerkiksi kolhii autoa pysäköintialueella, kun auto on pysäköitynä.

4. Tarkasta auton kunto huolellisesti ennen vuokraamon pihalta lähtöä. Pyydä henkilökuntaa merkitsemään mahdolliset vauriot ylös kirjallisesti. Näin varmistat, ettet joudu makselemaan aiempien vuokraajien kolhuja. Muista tarkastaa kolhujen lisäksi myös tuulilasin kunto.

5. Huomaa, että vaikka B-luokan ajokortti oikeuttaakin pakettiauton ajamiseen, pakun hallinta eroaa henkilöauton ajamisesta paljon. Moni pakettiauto on henkilöautoa paljon pidempi ja korkeampi.

6. Pakun pituus on syytä ottaa huomioon käännyttäessä. Pitkän akselivälin vuoksi pakettiauton takapyörät oikaisevat monesti henkilöautoa enemmän.

7. Peräylitys eli takapyörien jälkeinen osa autoa siirtyy päinvastaiseen suuntaan kuin kuljettaja kääntyy. Tämän vuoksi pakettiautoa ei kannata pysäköidä tien varteen sellaiseen kohtaan, missä peräylityksen vierellä on lyhtypylväs, liikennemerkki tms.

8. Huomioi auton korkeus! Pakettiauto ei välttämättä mahdu kaikkiin pysäköintihalleihin tai autotalleihin. Myös erilaiset lipat rakennusten ovien kohdalla sekä matalalla olevat parvekkeet ovat petollisia tottumattomalle korkean auton kuljettajalle.

9. Pakettiautoa ajettaessa pitää hallita peilien käyttö – ei vain eteenpäin ajettaessa vaan myös peruutettaessa. Peileistä huolimatta auton taakse ja rinnalle jää katveet, joiden tapahtumia kuljettajan on usein mahdotonta havainnoida. Pakettiauton ajaminen edellyttääkin kuljettajalta auton erityispiirteiden tiedostamista ja hyvää ennakointitaitoa.

10. Huomaa, että pakettiauton nopeusrajoitus on 80 km/h tai 100 km/h – siis myös moottoritiellä.

11. Tutustu vuokrausehtoihin huolellisesti ja pyri toimimaan niiden mukaan.