Ensimmäistä kertaa pakettiauton ratissa? Ota nämä seikat huomioon.

Ensimmäistä kertaa pakettiauton ratissa

Ensimmäistä kertaa pakettiauton ratissa? Ota nämä seikat huomioon.

Kun edessä on muutto tai muuten vain isomman kuorman siirtäminen paikasta A paikkaan B, pakettiauton vuokraaminen on kaikista järkevin ratkaisu. Pakettiauton ajaminen on kuitenkin hyvin erilaista verrattuna ”tavalliseen” henkilöautoon – etenkin, jos on tottunut kurvailemaan pienillä kaksiovisilla ajokeilla. Monilla onkin korkea kynnys astua pakettiauton ratin taakse, kun ison ja vaikeammin hallittavan auton ajaminen hirvittää.

Pakulla ajamista ei kuitenkaan ole syytä välttää sen erilaisen hallittavuuden takia. Pakettiauton ajaminen ei lopulta ole yhtään sen vaikeampaa kuin minkä tahansa muun ajopelin ohjaaminen – se vain vaatii hieman totuttelua. Pakettiauton ajaminen on oikeasti mukavaa puuhaa, kunhan tietää, mitä tekee. Listasimmekin tärkeimmät seikat, jotka tulee ottaa huomioon, kun hyppäät hyppäät vuokrapakun rattiin ensimmäisen kerran!

1. Pakettiauto on pidempi, leveämpi, korkeampi ja painavampi

Jos tykkäät ajaa autolla, jossa on korkea maavara (esim. citymaasturit), rakastat pakettiautolla huristelemista: pakun hytistä näkyvyys tielle ja tien viereen on aivan eri luokkaa kuin paljon matalammista henkilöautoista. Pakettiautolla onkin siksi yllättävän mukavaa ajaa pitkiäkin matkoja, mutta myös turvallisempaa – ajokorkeuden ja ajoneuvon suuren massan ansiosta kuljettaja ei ole niin suuressa vaarassa esimerkiksi hirvikolarin sattuessa.

Vuokrapakettiauton suuri koko tuo mukanaan tietysti myös haasteita. Paku on ulottuvuuksiltaan ja ajettavuudeltaan täysin erilainen verrattuna sedan- ja coupé-korimalleilla varustettuihin autoihin: keula on lyhempi, peräpää yltää pidemmälle takarenkaiden yli ja kääntyessä tulee ottaa huomioon pidempi akseliväli. Kääntymiseen täytyy varata normaalia enemmän tilaa sivusuunnassa ja ahtaisiin sisäpihoihin ajaessa on syytä ennakoida jo paluumatkaa – olisiko helpompi peruuttaa pihalle kuin alkaa vekslaamaan täyteen lastattua vuokrapakua ulos porttikongista perä edellä?

2. Opettele luottamaan peileihin

Jokainen autokoulun käynyt tietää ja osaa katsoa tarkkaan tausta- ja sivupeileihin peruuttaessa ja kaistaa vaihtaessa. Niiden lisäksi moni on ottanut tavaksi katsoa suoraan ulos takaikkunasta, sillä tavallisen henkilöautonkin ympäriltä löytyy kuolleita kulmia – yksi niistä on juuri suoraan auton takana keskellä. Pakettiautossa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä takana on harvoin lainkaan edes ikkunaakaan.

Muuttopakun vuokraamisen alkuhetkellä kannattaakin heti ensimmäiseksi istua pakettiauton kuljettamoon ja totutella peileihin, koska ne ovat muuttokuormaa ajaessasi tärkeimmät apuvälineesi muun liikenteen hahmottamiseen. Voi tuntua aluksi hurjalta peruuttaa parkkipaikalla, kun et näe suoraan taaksesi, mutta sitä voikin harjoitella muutamia kertoja vuokraamon pihalla ennen liikkeelle lähtöä.

Voit myös rohkeasti avata kuljettajan oven ja tarkistaa kuskin paikalla istuessasi mahdolliset takana olevat esteet ennen kuin lähdet liikkumaan taaksepäin. Peilien ja sivuikkunoiden säännöllinen tarkistaminen ajon aikana auttaa sinua arvioimaan muut tienkäyttäjät välittömässä läheisyydessäsi ja näin ollen vältyt yllätyksiltä ja vaaratilanteilta.

Kannattaa myös tarkistaa rengaspaineet ennen ajon aloittamista. Renkaita voi katsoa silmämääräiseti ja kokeilla jalalla kevyesti potkaisemalla. Kaikkien renkaiden tulisi olla kovia eikä antaa jalalle periksi juurikaan.

Myös ajoasennon säätäminen oikeaksi on hyvin tärkeää pakettiauton ratissa. Istuudu penkkiin mukavasti, laita kädet ratille ja säädä asento mukavaksi niin, että yllät hyvin polkimiin ja saat käännettyä rattia vaivattomasti. Myös näkyvyys kannattaa varmistaa peilejä kääntämällä.

3. Peruuttaminen oikeasti kannattaa

Kun olet totutellut pakettiauton käyttäytymiseen ja parkkiruudusta pois peruuttamiseen, voit alkaakin harjoittelemaan ruutuun peruuttamista vaikkapa tyhjällä parkkipaikalla. Toisin kuin voisi luulla, on itse asiassa helpompaa ajaa paku ahtaaseen pysäköintiväliin peruuttaen kuin keula edellä. Tämä on syytä muistaa, jos vuokraat pakettiauton Helsingistä tai muualta pääkaupunkiseudulta.

Syy on pakettiautojen fysiikassa: kun renkaat kääntyvät eteenpäin (eli tässä tapauksessa taaksepäin) menevän massan takana, kääntymiskulman saa halutessaan paljon jyrkemmäksi paljon nopeammin. Jos olet koskaan yrittänyt työntää pumppukärryjä eteenpäin, tunnistat ilmiön: jos renkaat taas kääntyvät eteenpäin menevän massan edessä, käännökseen täytyy varata enemmän aikaa ja tilaa.

Kannattaa siis ottaa tavaksi peruttaa pakettiauto aina parkkiruutuun. Sen lisäksi, että saa autosi nopeammin pysäköityä, on sinun myös helpompi lähteä liikkeelle, kun autosi keula osoittaa valmiiksi menosuuntaan päin.

4. Kiinnitä huomiota tavaratilan pakkaamiseen

Pakettiautolla ei pysty, tai ei ainakaan saisi, ajaa juurikaan nopeampaa kuin 100 km tunnissa, vaikka nopeusrajoitus sallisikin suuremmat ajonopeudet. Pakun kanssa täytyy olla myös tarkkana liikkeellelähdöissä, sillä isompi massa tietää pidempää kiihdytysaikaa ja -matkaa. Vaikka pakettiautolla ei juurikaan voi revitellen kruisailla, ovat nopeudet – ja massat – sen verran korkeat, että kuorman oikeaoppiseen lastaamiseen ja mahdolliseen sitomiseen pitää kiinnittää huomiota jo pelkästään kuskin turvallisuuden vuoksi.

Useimmista vuokrapakuista löytyy tavaratilan lattialta valmiit kiinnityspaikat sidontaliinoille ja useimmiten myös liinatkin kuuluvat auton vuokraan. Näitä kiinnityspisteitä on syytä hyödyntää, jos kuormassasi on herkästi heiluvia tai liikkuvia esineitä, kuten vaikkapa rullilla varustettuja arkistokaappeja, korkeita huonekaluja yms. Jos muuttolaatikot ja muu kuorma pääsee vapaasti heilumaan ajon aikana puolelta toiselle, muuttunut painojakauma saattaa pahimmassa tapauksessa kallistaa auton jopa kyljelleen tiukassa mutkassa.

Katso tästä tarkemmat vinkit pakettiauton tavaratilan pakkaamiseen!